Search

Bøder

Danskerne betaler flere og større bøder

Aldrig før har vi betalt så meget i bøder, som nu! (ekstra skat eller sikkerhed )

Der er fartbøder, biblioteksbøder, fyrværkeribøder, bøder for besiddelse af ulovlige stoffer og bøder for at være skyld i arbejdsulykker. Blandt andet.

I år har staten på finansloven budgetteret med bødeindtægter på over 2 mia. kroner, og det er mere end nogensinde før, skriver Berlingske.

Sidste år var beløbet 1,6 mia. kroner, men siden er politiets automatiserede fartkontrol blevet udvidet.

For fem år siden, i 2010, tjente staten det halve, 900 mio.kroner, på bødeindtægter.

Dertil kommer de bøder, som danskerne betaler til private eller halv-offentlige firma, som parkerings- og kontrolafgifter.

De københavnske parkeringsvagter udskrev sidste år flere end 800 p-afgifter om dagen, mens kollegerne på Frederiksberg kom op på 110 om dagen. (anses vel som en ekstra indtægtskilde for kommuner, er det relevant for sikkerhed !?)

Bøder kan give mistillid

Men det øgede fokus på bødestraf kan i sidste ende risikere at fremme mistilliden til myndighederne, siger flere eksperter til avisen.

- Udefra kan det være svært for borgerne at se, om politikernes hensigt er at ændre adfærd eller at kradse penge ind, siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til Berlingske og påpeger, at det især er problematisk, at provenue fra bøder bliver indregnet som finansieringsgrundlag.

Samtidig kan danskerne blive bødestraffet på en række nye områder: For eksempel ved at udeblive fra behandling på et sygehus eller til et bilsyn, ligesom tandlæger, restauranter, hoteller og efterskoler også er begyndt at udstede bøder for udeblivelse, skriver Berlingske.

Men bøder er ikke det bedste instrument, hvis man vil have borgerne til at opføre sig anderledes, mener Sille Krukow, der er ekspert i adfærdsændringer og indehaver af konsulenthuset Krukow.

Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/indland/danskerne-betaler-flere-og-stoerre-boeder-0

Se også Offerfonden, det du betaler til ved bødeforlæg

Please publish modules in offcanvas position.